Online VFR vliegen Netwerk van V-Bird

Beschrijving

West Coast Noord-Amerika
 
Inleiding WestCoast
 

In de komende donderdagavonden vliegen we door de West Coast Moutains van Canada. Voor het allergrootste deel boven het grondgebied van de Canadese provincie British Columbia (B.C.). Op het eind doen we even White Horse aan, de hoofdstad van Yukon, en een kort stukje Alaska. Onderweg drijven we even af naar de Rocky Mountains in de provincie Alberta. Als je de ORBX scenery van dit gebied hebt en/of enkele vliegvelden die we daar aandoen, geniet je in deze tocht van ruim 2000 n.m. nog meer van dit prachtige gebied. B.C. is 24 keer zo groot als Nederland en telt 4,4 miljoen inwoners, waarvan de helft in de agglomeratie Vancouver.

Even een introductie voor het gebied waar we gaan vliegen.

We komen langs de oudste en grootste bossen in de wereld en werelds grootste zoetwatervoorraad, bergketens, ravijnen, meren (Canada heeft meer dan de helft van alle meren ter wereld; we zien er veel), eeuwige sneeuw.
Er zijn gigantische natuurparken en –gebieden met veel wilde dieren en planten. Later tijdens onze tocht krijgen we vlammend poollicht. Onderweg zijn er restanten van vele indianenstammen (Indianen heten in Canada: First Nations) die afhankelijk van hun grondgebied totaal verschillende culturen hebben en talen spreken.
Het klimaat dat we tegenkomen is heel wisselend van uiterst nat en zacht aan de kust, droog en heet in de zomer en koud in de winter in de Cariboo (tussen de West Coast Mountains en de Rocky Mountains); tropisch in Zuid-west Alberta (waar deze zomer Lytton in vlammen opging) tot polair in Yukon.
Door dit immense natuurgebied lopen aders van wegen vaak gebaand door goudzoekers. Spaarzame kleine dorpjes op afgelegen plekken danken hun bestaan ook vaak aan de goudkoorts of bestaan alleen nog op papier of in de zomer.
Als we tussen de bergen vliegen moeten we beseffen dat zich boven ons enorme ijsvlakten met km’s lange gletsjers (sommige van 45 km lengte) en witte bergtoppen bevinden. De bergen rezen langzaam op uit de oceaan tot een hoogte van zo’n 3000 m.
De unieke schoonheid van dit stuk wereld trekt veel toeristen, maar vanwege de enorme uitgestrektheid van het gebied kom je ze eigenlijk alleen maar op de bekende hotspots tegen. Die doen we zeker aan in onze reis, maar veel tijd brengen we door in ruig, onherbergzaam gebied, waar vliegvelden niet altijd nabij zijn of in werkelijkheid gesloten zijn of uiterst primitief zijn.
De West Coast Mountains in Alaska laten we links liggen omdat we daar al eens waren.

Ik bewaar mooie herinneringen aan de overweldigende en pure natuur in het westelijk deel van Canada waar ik vier jaar gewoond en gewerkt heb. Ik ben er daarna nog enkele malen teruggeweest. Met veel plezier hou ik mijn heugenis levend door veel vlieguren op mijn simulator hier door te brengen. Ik hoop dat jullie ook een mooie tijd beleven met ons vliegavontuur in de West Coast.

 

Joop Corijn , 16 november 2021